כך תשלבו את שלושת חומצות השומן השונות המרכיבות את האומגה 3, בתזונה היומית שלכם, ותרכיבו את הסלט המושלם - מעלים ירוקים ועד לכמוסות

 אומגה 3 היא שם גג המתייחס לשלושה סוגים שונים של חומצות שומן. ה- ALA, ה-EPA וה- DHA.

בעוד ששלושת חומצות השומן נחשבות כבריאות במיוחד וחיוניות לגוף האדם, רק השתיים האחרונות מהוות סוגים הפעילים בגוף שלנו באופן שאינו דורש הסבה. אך גם את ה - ALA, או חומצא אלפא לינולנית, הגוף שלנו מסוגל להמיר לאומגה 3 מהסוג הפעיל, בתנאי שצורכים מספיק ממנה.

צריכה של אומגה 3 על בסיס יומי, הוכחה כחיונית לתפקודים שונים של מערכות הגוף, ביניהן למערכת הלבבית ולמערכת הדם, לויסות מערכת החיסון ואף לתפקודי המוח התקינים. אילו מזונות ניתן לשלב בתזונה היומית כדי להעשיר אותה באומגה 3? בבקשה: 

shutterstock 609605480

עלים, אגוזים וזרעי צ'יה - ALA

בניגוד למה שרבים חושבים, אומגה 3 נמצאת בטבע בשפע רב, בצורה של חומצה אלפא לינולנית (ALA). ניתן למצוא אותה במינונים משתנים בכל העלים הירוקים למיניהם - חסה, עלי בייבי, תרד, רוקט, פטרוזיליה, מנגולד ועוד. באגוזים למיניהם- אגוזי מלך, קשיו, פיסטוק, שקדים ועוד.

ובירקות כגון גמבה אדומה, דלורית, קישוא, נבטים ועוד אך המקור הצמחי המומלץ ביותר לאומגה 3, הוא דווקא זרעי הצ'יה המקסיקנים. זרעי הצ'יה הם המזון הצמחי הדחוס ביותר מבחינת חומצות שומן מסוג אומגה 3. הטעם שלהם הוא ניטרלי ולכן אפשר להוסיף אותם לסוגים שונים של מזונות מבלי לפגוע בטעם.

בעוד זרעי הצ'יה מכילים את כמויות האומגה 3 הגבוהות ביותר, זרעי הפשתן מכילים את האיזון המומלץ ביותר שבין אומגה 6 לאומגה 3 אשר ניתן למצוא ברכיבים מן הצומח. את זרעי הפשתן אפשר לקלות ולהוסיף לסלט, לטחון ולהוסיף למזונות ותבשילים או לצרוך בצורה של שמן זרעי פשתן.

דגים, אצות וביצים - DHA ו - EPA

היתרון של אומגה 3 מן החי לעומת ה ALA, הוא יכולת הספיגה הגבוהה והאידיאלית שלהן בגוף שלנו, בעוד שאת חומצות השומן מן הצומח, הגוף שלנו נדרש להמיר.

חומצות השומן DHA ו EPA שהן חומצות שומן אומגה 3 ניתן להשיג רק במקורות מן החי כמו דגים דוגמת סלמון, סרדינים, מקרל ועוד וגם בביצים ובכמויות קטנות יותר בבשר בקר והודו.

בנוסף, אצות מסוימות מכילות גם הן אומגה 3 מסוג DHA ו- EPA, אך יעילות הספיגה שלהן עדיין שנויה במחלוקת.

ועכשיו לארוחה: מתכון לסלט מועשר באומגה 3

רכיבים

כוס אחת עלים ירוקים בתפזורת (בייבי, תרד, מנגולד, אורוגולה)
חופן נבטי אלפלפא
חצי כוס תערובת שקדים אגוזים וגרעינים קצוצים
גמבה אחת פרוסה לרצועות
5 עגבניות שרי חתוכות לחצאים
כוס אחת דלורית פרוסה לרצועות וצלויה בתנור
150 ג' סלמון צלוי בתנור, חתוך לקוביות
2 כפיות זרעי צ'יה
חצי לימון סחוט
2 כפות שמן זרעי פשתן + שמן אומגה 3 מתוך כמוסה

* לבוסט מרוכז במיוחד של אומגה 3, כדאי לנקב כמוסה אחת של תוסף תזונה אומגה 3, ולערבב את השמן שבה לתוך הסלט.

אישה אוחזת בקפסולת אומגה 3