החלה היא מאכל יהודי עתיק יומין, שבו השתמשנו מזה שנים כדי לקבל את השבת ואף חגים רבים. כמה קלוריות יש בחלה עשויה לרוב מלחם לבן ומתוק מאוד. היא קלועה בצמות לפי המסורת וכיום, אנו אוכלים אותה גם במהלך השבוע יחד עם חמאה וריבה, מרק או לצד מנת שבת הגונה.
כמה קלוריות יש בחלה אף נפוצה בחלק ממדינות אירופה ואף בין הערבים שחיים עמנו במדינה, שלמדו לאהוב את החלה, כפי שאנו למדנו לאהוב את הלאפה.
כיום קיימות חלות העשויות קמח מלא, בזכות המהפכה הבריאותית, שהדגישה את הבעייתיות של הקמח הלבן: הוא מכיל הרבה מאוד סוכרים, שמשפיעים לרעה על בריאותנו.
כמה קלוריות יש בחלה מכילה כ- 280 קלוריות בממוצע, על כל 100 גרם של לחם.
מתכון - 2 חלות בינוניות ורכות כמו חמאה
מצרכים לבצק:
500 גרם של קמח (לבן הוא המקובל, אבל מומלץ לקנות קמח מלא או קמח כוסמין, שבריאים בהרבה)
2 כפיות שטוחות של שמרים יבשים
2 כפות של שמן זית או שמן אבוקדו
כפית וחצי מלח דק, כפית פלפל שחור גרוס
250 גרם של סוכר לבן, חום או תחליף סוכר
280 מ"ל מים
לקישוט החלה:
מעט מים ושמן זית
שומשום, פרג ו/או גרעינים
אופן ההכנה:
• בקערת מיקסר עם חיבור לישה, נשים את הקמח, השמרים, השמן, המלח, הסוכר והמים. נדליק ונעביר את המיקסר למהירות נמוכה-בינונית, במשך 10-12 דקות או עד שמתקבל בצק אחיד, חלק ורך.
• נכסה את הקערה ונאפשר לבצק לתפוח במשך 1-2 שעות או עד שהוא מכפיל את נפחו.
• נעביר את הבצק לקרש חיתוך מקומח ומשומן מעט ונפריד את הבצק ל- 6 חלקים. לאחר מכן, נגלגל כל חתיכת בצק לרצועה ארוכה ונקלע צמה מהרצועות.
• נניח את החלה על גבי תבנית תנור המרופדת בנייר אפייה, נכסה ונאפשר לתפוח במשך כשעה או עד כמה קלוריות יש בחלה מכפילה את נפחה פחות או יותר.
• נבריש את החלה בעדינות בשמן זית ומעט מים ומעל, נפזר את השומשום, הפרג או הגרעינים.
• נחמם את התנור ל- 180 מעלות. נאפה במשך 30-40 דקות או עד שהחלה מזהיבה, תפוחה ויציבה.
• נוציא מהתנור ונכסה במגבת עד שתתקרר. בתיאבון!