החמאה היא מוצר חלב אשר נוצר בתהליך החיבוץ - תהליך שבו המטרה היא להפריד בין השומנים ובין נוזל החלב עצמו. תהליך החיבוץ מוזכר כבר בתקופת התנ"ך וניכר כי הוא מוכר לאדם עוד מתקופות פרה-היסטוריות.
כ- 100 גרם של חמאה מכילים כ- 717 קלוריות. כף חמאה (15 גרם) מכילה 108 קלוריות. כפית חמאה (5 גרם), מכילה 40 קלוריות.
החמאה עשירה בכמויות יוצאות דופן של ויטמין A ואף מכילה ערכים נעים של ויטמינים מקבוצת B, וסידן. רבים מאיתנו ודאי משתמשים בה לשם טיגון, אפייה, בישול או אוכלים אותה יחד עם לחם וריבה.
יש לציין כי עיקר הערכים התזונתיים של החמאה הם שומנים לא בריאים; שומנים רוויים וכולסטרול. אנו זקוקים לרמות מסוימות של שומנים רוויים וכולסטרול בגופנו, אך גופנו זקוק בעיקר לשומנים בלתי רוויים ובפרט – חומצות שומן כגון אומגה 3. מסיבה זו כיום רוב המומחים ממליצים להגביל את השימוש בחמאה.
היתרונות הבריאותיים של ויטמין A
• מהווה חלק מהותי מייצור העור – ויטמין A אחראי על שילובם של סוכרים וחלבונים יחד – מה שמסייע לתאים להיקשר יחד ולייצר רקמה רכה ונעימה. באותו האופן, הוא מאפשר לעור להיקשר בצורה בריאה יותר וגמישה יותר. בשל היותו נוגד חמצון, הוא מאיץ את החלמתם של פצעים או נגעים שונים בגוף. הוא אף ידוע כנוגד חמצון המסייע להתמודד בייחוד עם סרטן העור.
• חיוני לייצור ה- DNA – ויטמין A מסייע לווסת את תהליך ייצור ה- DNA, כך שיש לגופנו זמן לבסס מעין מערך פיקוח על ייצור חומצות הגרעין והסיכוי שייווצרו חומצות גרעין מודלקות, ממאירות או לא בריאות פוחת משמעותית.
• חיוני לייצור ההמוגלובין – ההמוגלובין הוא חלבון אשר קושר אליו את הברזל, מינרל לו אנו זקוקים כדי להעשיר את הגוף. משום שוויטמין A מסייע לייצר המוגלובין, הוא מסייע ליותר ברזל להגיע ליעדו ואף מעביר יותר חמצן לרקמות, מה שמעניק להן אנרגיה ומייעל את התפקוד שלהן.