סרמאלה או עלי גפן, הם מאכל מסורתי שמצא את דרכו אלינו מהמטבח של מדינות מזרח אירופה ובעיקר רומניה, בוסניה ובולגריה. מדובר בעלי גפן, הממולאים באורז ולרוב משומרים באמצעות חומץ או מיץ לימון. מקור השם מהמילה הטורקית Sarma, שפירושה "לגלגל".
אנחנו יכולים למצוא את כמה קלוריות יש בעלי גפן בעיקר בשימורים, אך אנו יכולים להכין אותם בעצמנו בקלות וליהנות מטעמם החמצמץ וערכם התזונתי הבריא.
כמה קלוריות יש בעלי גפן מכילים כ- 169 קלוריות לכל 100 גרם בממוצע, כאשר מדובר בעלי גפן מוכנים משימורים. כמה קלוריות יש בעלי גפן שאנו מכינים בבית עשויים להשתנות, בהתאם למרכיבים שאנו משתמשים והכמות שאנו בוחרים להשתמש בה.
עלי הגפן המוכנים לעומת עלי גפן טריים
עלי הגפן המשומרים שאנו נוהגים לאכול אינם בריאים על פי רוב, בעיקר משום שהם מכילים חומרים משמרים רבים ויותר מכל – מלח. המלח מורכב ממינרל הנתרן. כולנו זקוקים לנתרן בגופנו, כדי לייעל את תהליכי הניקוי והטיהור של גופנו ולהרכיב אינספור חומרים, שתורמים לפעילות התקינה של גופנו.
עם זאת, התזונה המערבית מכילה כמויות עצומות של נתרן. כמו כל דבר אחר, יש לאכול מלח במתינות, בכמות ממוצעת, כדי לשמור על בריאותנו. כמויות גדולות של נתרן על בסיס יומי, עשויות להוביל להתפתחות של מחלות שונות, תופעות לב וכלי דם ואף פגיעה במערכות שונות בגופנו.
לעומת זאת, עלי הגפן הטריים מכילים כמויות נמוכות יותר של מלח – משום שאנו מכינים אותם בעצמנו. אנו יכולים לשלוט בכמות המלח, בסוג החומץ שבו אנו משתמשים ואף לשלב בהכנה של העלים עלים ירוקים נוספים, כגון פטרוזיליה או כוסברה. אנו אף יכולים להשתמש במיץ לימון סחוט טרי כדי לשמר את העלים – אשר הרבה יותר בריא מחומץ לבן פשוט. גם חומץ תפוחים הוא אפשרות מצוינת.