החומוס הוא ממרח עשוי גרגרים, שלרוב מכיל גם טחינה, שמן זית, שום, פטרוזיליה, פפריקה ומיץ לימון טרי.
מקורו של החומוס הוא ככל הנראה במצרים העתיקה. החומוס החל לצבור תאוצה לאורך כל המזרח התיכון לפני שנים וכיום, ניתן למצוא אותו גם ביבשת אמריקה ובמזרח.
הערך הקלורי של 100 גרם של ממרח חומוס ללא שום תוספת משתווים ל- 164 קלוריות. יש לציין כי מדובר בקטנייה בריאה מאוד, שלגופנו יחסית קל לעכל. השאלה היא אם אנחנו אוכלים חומוס טרי או חומוס שמוכן ביד או חומוס תעשייתי; אשר 100 גרם שלו משתווים ליותר מ- 300 קלוריות.
חומוס תעשייתי לעומת חומוס ביתי
חומוס תעשייתי מכיל הרבה שמנים לא בריאים ורכיבים משמרים, שמוסיפים ערך קלורי משמעותי לממרח החומוס. הדבר אף נוטל מהחומוס את כל הערכים התזונתיים הבריאים שלו.
חומוס שטרי או כזה שמוכן ביד מרכיבים טריים על ידינו או על ידי חומוסייה נקייה מסייעת לשמר את הערכים התזונתיים הרבים של החומוס וביניהם: סיבים תזונתיים מסיסים, ויטמינים מקבוצת B, סידן, מגנזיום ואשלגן.
חומוס הוא קטנייה בריאה מאוד, הטומנת בחובה שפע של ערכים בריאותיים. היא גם יכולה להיות מטבל טעים מאוד, אך פחות בריא, המורכב מגרגירי חומוס קלוריות טחונים ואף עשוי להכיל פטרוזיליה, לימון, טחינה ורכיבים נוספים.
גרגירי חומוס:
כקטנייה, חומוס קלוריות הוא בריא מאוד: הוא מכיל סיבים תזונתיים, התורמים לתהליך עיכול איטי, תחושת שובע, אקטיביות של מערכת העיכול וניקיון של מחזור הדם.
הוא אף מכיל כמויות יפות של חלבון, ויטמינים מקבוצת B, ברזל, סידן, מגנזיום, אשלגן ומעט אומגה 3.
כדאי לנו לשלב גרגירי חומוס בתזונה היומית שלנו, במיוחד אם אנו צמחונים או טבעונים ואיננו זוכים להרבה מקורות חלבוניים. שילוב של חומוס או כל קטנייה יחד עם דגן מלא, תביא לעיכול של חלבון מלא.
לשאלתנו, חומוס קלוריות משתווה לערך של 100 קלוריות לכף וכ- 550 קלוריות לכוס.
ממרח החומוס
ממרח החומוס מספר סיפור מעט שונה. חומוס שאנו מכינים בבית או חומוס טרי שאנו רוכשים "טרי, טרי", הוא אכן חומוס בריא, משום שהוא מורכב בעיקרו מגרגירי חומוס קלוריות טריים וטחינה, עם מעט תוספות.
לעומתו, חומוס קלוריות שאנו רוכשים בסופר מבוסס בעיקר על קורנפלור (קמח תירס), אבקות וחומרים משמרים, אשר אינם בריאים לגופנו.
הערך הקלורי הממוצע של חומוס משומר עומד על 170 קלוריות ל- 100 גרם. חומוס קלוריות שאנו נכין בבית, ישתווה ל- 180 קלוריות ל- 100 גרם.
מתכון חומוס בריא:
הרבה אנשים מאמינים כי לא פשוט להכין חומוס ביתי, אך האמת היא שמדובר בתהליך פשוט יחסית, שפשוט מצריך מאיתנו להשרות את החומוס טרם ההכנה, לטחון אותו יחד עם החומרים (טחינה, לימון, מלח ופלפל לפי הטעם ומיי חומוס, המעניקים את הסמיכות של הממרח) ומתן תבלון של פפריקה או פטרוזיליה, אם נרצה.