יתכן ונופתע, אך הסביח הוא מאכל יהודי-עירקי מסורתי, שיהודי עיראק היו אוכלים מידי שבת. בניגוד למאכל שאנחנו מכירים, העיראקים בזמנו היו פורסים את כל מרכיבי המנה על מגש ואוכלים אותה עם פיתה.
כמה קלוריות יש בסביח נמכר לראשונה בשנת 1961, על ידי סביח צבי חלבי ברמת גן. שמו של הסביח מקורו באיש זה. הסביח המקורי נולד ברחוב עוזיאל ברמת גן, כאשר כיום הוא ממוקם כחצי קילומטר משם ועד היום נחשב לסביח הראשון בארצנו.
מרכיבי הסביח כוללים פיתה (או חלה) ובתוכה:
חציל מטוגן
ביצה קשה
חומוס
טחינה
סלט ירקות
עמבה
סחוג
מלפפון חמוץ
פטרוזיליה טרייה וקצוצה
בצל טרי קצוץ בתוספת סומאק ומיץ לימון
תפוח אדמה מבושל
*לימון כבוש
משום שמדובר במרכיבים רבים, יש לציין כי לא פשוט לאמוד את הערך הקלורי של הסביח; הוא משתנה בהתאם לכמויות של הרכיבים, לשימוש בשמן הן מבחינת כמות והן מבחינת איכות וכדומה.
100 גרם של כמה קלוריות יש בסביח, משתווים בממוצע ל- 218 קלוריות.
אנחנו יכולים ליהנות מסביח בריא יותר
אם אנו שואפים ליהנות ממנת כמה קלוריות יש בסביח בריאה יותר, כדאי לנו לבחור ללכת למקום שאנו יודעים כי שומר על ניקיון ומחליף את השמן במכונת הטיגון לעיתים תכופות. אנו אף יכולים לבקש להחליף את השמן בטענה שהוא איננו בריא (ישנם הרבה מקומות שממחזרים שמן. ככל שהשמן משומש יותר ויותר פעמים, כך לגופנו יותר ויותר קשה לפרק את השומנים הללו בגופנו).
בנוסף, כדאי לנו לפנות למקומות שמציעים פיתה מחיטה מלאה, שמכילה הרבה פחות סוכרים.
אם נוותר על החציל המטוגן בשמן עמוק ונחליף אותו בממרח חומוס, טחינה, ירקות וסלטים – נהנה מפלאפל בריא בהרבה.